Svømmedragt – Hvorfor er det et must?

Svømmedragter er en våddragt, der bliver brugt i det åbne hav til svømning, fridykning og triatlon, derudover bliver svømmedragten også brugt til alm. svømning og konkurrencer i svømmebassiner. Hvis du svømmer i det åbne hav, er det et absolut must at have en svømmedragt på under svømningen, da vandtemperaturen i Danmark er forholdsvis kold året rundt, og en svømmedragt hjælper dig med at holde på temperaturen. Men der er også en lang række andre fordele ved at bruge en svømmedragt.

Fordele ved svømmedragt:

 • En svømmedragt holder på varmen, hvilke holder dig varm i koldt vand, og kan forlænge sæsonen i åbent hav.
 • Giver opdrift i vand, så du ikke skal bruge alle dine kræfter på at holde dig op over vandet.
 • Giver et godt glid i vandet pga. af svømmedragtens materiale, så du kan svømme hurtigere og længere.
 • En god svømmedragt giver dig bevægelsesfrihed.
 • Beskytter dig mod brandmænd, hvis du svømmer i havet.
 • Undgår nedkøling, så din krop kan præstere maksimalt.

De fleste svømmedragter er lavet i neopren

Langt de fleste svømmedragter er lavet i materialet neopren. Dette materiale har gode flydeegenskaber og stor fleksibilitet, hvilke gør materialet ideelt til svømmedragter. Neopren er et gummi materiale, der er fyldt med bobler, som holder på varmen, giver opdrift og giver et godt glid i vandet. Nogle billigere svømmedragter har en kombination af neopren og en anden materialer, i disse svømmedragter er neopren oftest kun brugt til hals og arm lukningerne.

Sådan kommer du nemmest i din svømmedragt

Det kan være svært at komme i en svømmedragt, og man skal passe på, ikke at ødelægge svømmedragten når du hopper i den. Vi har lavet en lille guide, der hjælper dig med at komme i svømmedragten uden at ødelægge den.

  1. Start med at ligge svømmedragten på gulvet/jorden og derefter skal du sikre dig, at lynlåsen vender ind mod dig.
  2. Derefter træder du forsigtigt op i svømmedragten med det ene ben og derefter det andet ben. Når dine ben er placeret i svømmedragten, skal du forsigtigt trække dragten over din fod og helt op til midten af skinnebenet. (Pas på du ikke bruger dine negle til at trække svømmedragten op, da det kan ødelægge materialet.)
  3. Nu skal du havde svømmedragten op til taljen, det gør du ved at trække svømmedragten forsigtigt op med begge hænder. (Hvis du trækker for hårdt, kan svømmedragten revne.)
  4. For at få dragten over din overkrop skal du havde begge arme igennem ærmerne. (Træk forsigtigt dragten overhåndledet.)
  5. Nu er der blot tilbage at lade svømmedragten glide op over dine skulder og derefter lyne dragten. Det kan være en god ide at få en til at hjælpe dig med dette trin, da det kan være lidt svært alene.