Sådan vælger du den rette redningsvest

Bevæger du dig ud på havet i en båd, så skal du huske redningsveste til hele besætningen. Sikkerhedsveste er en god sikkerhedsforanstaltning, hvis uheldet skulle være ude, men også fordi det er lovpligtigt, ifølge en lov der blev vedtaget i Danmark d. 14. oktober 1992 i bekendtgørelse nr. 848. A. De redningsveste du skal havde med ombord på både, skal passe til de specifikke personer, der er med i båden, hvilke vil sige at redningsvestene, skal passe til de forskellige passager vægt og størrelse. Der findes et hav af forskellige modeller indenfor redningsveste, og det kan være svært at finde rundt i, hvilke redningsveste du skal købe.

Skal du vælge en klassisk eller en oppustelig redningsvest?

Der findes to forskellige typer af redningsveste, hvilke er den klassiske redningsvest og den oppustelige udgave. Den klassiske redningsvest består af bløde og faste skumblokke der indpakket i plast eller stof, denne type af redningsvest er ofte den billige løsning, og kræver ingen/begrænset vedligeholdelse, men derimod er den også mere klodset, og giver mindre bevægelsesfrihed end en oppustelig redningsvest. Den oppustelige redningsvest har en CO2 flasker der oppuster redningsvesten enten automatisk når du rammer vandet eller via en manuel udløser. Mange er tilhænger af de oppustelige redningsveste, da de giver en stor bevægelsesfrihed, og vægten er minimal. Dog er denne oppustelige redningsvest ofte væsentlig dyrere end en klassisk redningsvest, og der vil også være løbende vedligeholdelsesudgifter til service genopfyldning m.m.

Hvor meget opdrift skal der være i redningsvesten?

En redningsvest har til formål at holde en person flydende i vandoverfladen ved hjælp af opdrift. Der bruges måleenheden Newton, til at måle hvor meget opdrift en redningsvest har 100 Newton er ca. 10 kg opdrift. Det er vigtigt, at du vælger en redningsvest med nok Newton, da redningsvesten ikke kan holde personen over vandoverfladen, hvis der ikke er nok Newton i redningsvesten.

Opdeling af svømme- og redningsveste sker i følgende kategorier:

  • 50 Newton bruges til svømmeveste til øvede svømmere i nærheden af kysten og kun med hjælp i nærheden. En svømmevest giver ikke sikker ved bevidstløshed.
  • 100 Newton bruges i alle farvande, og giver sikkerhed ved bevidstløshed. Dog kun begrænset sikkerhed, hvis der bæres vandtæt beklædning.
  • 150 Newton bruges til alle farvande, og giver fuld sikkerhed ved bevidstløshed, også hvis der bæres vandtæt beklædning.
  • 275 Newton bruges til alle farvande, og kan klare ekstremt vejrforhold. Denne type redningsvest giver fuld sikkerhed ved bevidstløshed, også hvis der bæres vandtæt beklædning